Sunday 26 February 2012

Apam Polka Dot

hai (^.^)

ni wat masa first try..

Resepi Apam Polka dot yang Comey..

Bahan-bahan

3 biji telur ayam (amik dari peti sejuk tau..maksudnya
   sejukla)
275gm tepung gandum (kira-kira 2 3/4 cawan kopi.
kalau xconfident cawan tu...timbangla)
220gm gula halus (amik gula pasir biasa..blendla..haha)
150 susu segar / susu cair
3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovelette (ada kat kedai runcit/kedai kek..
warna dia kuning)
1 sudu kecil esen vanilla (kasi bau dia naik...ako biasa
letak 2 sudu kecil..haha)
pewarna (apa-apa brand..apa-apa warna korang suka..
biru..kuning..merah)
filling blueberry..strawberry..coklat..(selalu ako beli
jem je..hehe)
pipping bag/plastik beg jernih (yg isi lauk kenduri tu..
haha..ni ntok wat dot-dot comel)

Masa ntok berkecah..yehaaaa...haha

1. korang mesti guna mixer tau ntok wat ni semua..
    kalau nak apam tu kembang..
2. putar susu, telur, ovellete sampai kembang skit
    (putih skit). (campuran 1)
3. ayak tepung gandum n baking powder.
4. putar campuran 1 dengan gula, tepung, baking
    powder. (campuran 2)
5. putar campuran 2 dengan esen vanilla sehingga kembang..
    jadi warna putih..mesti betul2 kembang
6. bahagikan adunan kepada 2 dengan sama banyak.
7. warnakan adunan dengan warna-warna berbeza.
8. masukkan sikit adunan (setiap warna) dalam pipping bag.
9. masukkan acuan apam kertas dalam acuan apam 
    (warna merah tu..supaya apam naik n xleper)
10. isi adunan apam dalam acuan kertas (acuan apamla..
      suku sahaja)
11. letakkan filling/jem.(jgn bnyk sgt..secukup rasa..nak manis
      letak bnyk..better sikit je)
12. tutup filling dengan adunan apam sekali lagi (biar sampai
      hampir penuh)
13. dotkan adunan apam tadi dengan adunan yg dah diisi dalam
      pipping bag tadi (warna yg berlainanlah..)
14. buatla dot cantik2..xreti buat dot..praktis dulu..kalau dah
      terror watla bentok lain..
15. kukus dalam tempat kukus..dalam masa.. 8-15minit..
     (bergantung kepanasan kukusan anda..sebelum kukus..
      panaskanlah dulu tempat kukus..)
16. kalau dah rasa-rasa cam dah masak..angkat n sejukkan
      dulu..jgn terus2 masuk lam bekas n ttup..jangan!!
17. ok dah siap..hhehe..pesanan sikit yer..kalau nak elak apam
      lubang2 (cam kawah kat bulan tu) korang kena kacau/gaul
      dulu adunan sebelum masuk dlm acuan..pastu kalau nak apam
      lembut wajiblah korang memutar adunan tu sampai kembang
      ye..hehe

Selamat Mencuba... (^.^)
 p/s:klik pada tulisan yg berlink utk lihat gambar-gambar..

No comments:

Post a Comment